Eerste fase van opschaling productie van gerecycled katoen succesvol

Lectoraat Smart Functional Materials van Saxion is erin geslaagd hoogwaardig textiel van afval katoen te maken en ook om de productie ervan op te schalen. Binnen het TechForFuture (TFF) project “Upscaling of Cotton Recycling, SaXcell” lukte het de onderzoekers om 90kg SaXcell vezel te produceren. 23 maart 2017 presenteerde lectoraat Smart Functional Materials haar onderzoeksresultaten. Hiermee is de ontwikkeling van de innovatie gerecyclede SaXcell vezel, onderzocht voor de eerste fase van opschaling. Dit project is gerealiseerd in samenwerking met stakeholders Artofil, Boergroep, C&A Foundation, JB Textiles, Rieter, Schmits, TITK, Van den Acker en WeVoTex.

Van afval katoen naar 100% hoogwaardige textielvezel

Binnen het onderzoeksproject “Upscaling of Cotton Recycling, SaXcell” ontwikkelden de onderzoekers een methode om nieuwe textielvezel te maken van afval katoen. Met behulp van chemisch-technologisch onderzoek laten de onderzoekers zien dat het productieproces opgeschaald kan worden. Daarnaast slaagden de onderzoekers erin processtappen van de voorbehandelingsmethode te verbeteren. Hierdoor is het mogelijk om 100% SaXcell garen te spinnen op conventionele open-end en ringspin machines. “De textielindustrie kan moeiteloos overstappen van katoen naar SaXcell, zonder machines aan te passen of nieuwe machines aan te schaffen” aldus associate lector Gerrit Bouwhuis.

Handdoeken van SaXcell

Het SaXcell garen is intussen in een pilotproject verwerkt tot handdoeken. Hierbij is vastgesteld dat de kleurefficiency van SaXcell aanmerkelijk gunstiger is dan van vergelijkbare grondstoffen. Buiten badhanddoeken wordt een pique-breisel vervaardigd dat geverfd wordt met de nieuwe eco-kleurstoffen van Dystar.

Na de oprichting van SaXcell BV, als spin-off bedrijf, werkt het lectoraat Smart Functional Materials aan de realisatie van een proeffabriek, waarin grotere volumes voor verschillende toepassingen kunnen worden geproduceerd en worden geëvalueerd. Meer informatie is te vinden op www.saXcell.nl