Geavanceerde fotonische devices voor in-vitro diagnostiek

De start-up BioVolt B.V. onwikkelt geavanceerde fotonische devices voor in-vitro diagnostiek. Een van de technieken die zij hiervoor wil gaan gebruiken is de MicroRingResonator (MRR). De eerste toepassing die BioVolt wil commercialiseren is een snelle methode om via een klein bloedmonster vast te kunnen stellen of een diabetespatiënt lijdt aan diabetes type I of type II. Het is bekend dat er in het bloed biomarkers aanwezig zijn, waarmee dit onderscheid eenvoudig te maken is. De bedoeling is om de aanwezigheid van deze markers aan te tonen met de MRR. Omdat BioVolt expertise heeft op het gebied van de biochemie, maar niet op het gebied van de sensor en bijbehorende signaalverwerking, wordt er samengewerkt met het lectoraat Nanotechnologie om het onderzoek op deze twee gebieden uit te voeren en tot een demonstrator device te komen

Ruime ervaring lectoraat Nanotechnologie

Binnen het lectoraat NanoPhysicsInterface is de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan op het gebied van MRR technologie en toepassing voor biomedische toepassingen, onder meer in het onlangs afgeronde TechForFuture project Optofluidic Sensing. In dat project is een sensor ontwikkeld voor het meten van aceton-niveau’s op de menselijke huid. De resultaten uit dat onderzoek zijn echter niet één op één te gebruiken voor de hier beoogde toepassing.

Gewenste doelen en resultaten

Het projectdoel van BioVolt is de ontwikkeling van een compact device waarmee snel en eenvoudig te bepalen is of een patiënt diabetes type I of type II heeft. Hierbij wordt uitgegaan van Lab-on-a-Chip technologie, waarbij een enkele druppel bloed op het device wordt aangebracht en snel geanalyseerd. Het gewenste eindresultaat: een demonstrator-opstelling met een device waar een enkele druppel bloed op wordt aangebracht, daarna volgt een snelle analyse.

Looptijd

Juni 2016 – December 2017

Partners

  • BioVolt B.V.
Betrokken onderzoekers
dr. ir. C. (Cas) Damen
Lector
Bekijk profiel
ir. G. (Gerard) Heesink
Onderzoeker
Bekijk profiel