Onderzoeksproject Brid.ge afgerond: data van sensoren, social media en andere bronnen worden samengevoegd in realtime webomgeving. Met de opkomst van allerlei slimme technologieën rees in Enschede de vraag hoe een binnenstad daar gebruik van kan maken om aantrekkelijker te worden. Binnen het TechForFuture Smart City project slaagden onderzoekers erin actuele data te visualiseren via een webomgeving. Op de website www.smartcitystrategy.eu is bijvoorbeeld te zien waar in Enschede nog parkeerplekken zijn en wat het actuele weer is.

Met de beschikbare informatie kan de bezoeker direct naar de juiste parkeerplaats rijden of toch kiezen voor het openbaar vervoer. Op de website ziet de bezoeker een zogenaamd city dashboard waar al deze realtime informatie gebundeld is. Deze informatie wordt gecreëerd door verschillende data (bijvoorbeeld van sensoren en gegevens van social media) te combineren.

Aantrekkelijke binnenstad

Met de opkomst van allerlei slimme technologieën rees in Enschede de vraag hoe een binnenstad daar gebruik van kan maken om aantrekkelijker te worden. Een aantrekkelijke en innovatieve binnenstad draagt direct bij aan de lokale economie. Open data en het Internet of Things bieden eindeloos veel mogelijkheden om deze data te combineren tot slimme informatie voor allerlei partijen. Bezoekers, ondernemers, bewoners, bedrijven en organisaties kunnen hier allemaal hun voordeel mee doen. Het TechForFuture onderzoeksproject Brid.ge bracht de data uit diverse bronnen bijeen op www.smartcitystrategie.eu. Op deze site staat een visualisatie van wat er realtime in de binnenstad speelt. Op twee locaties is er een interactieve media installatie gebouwd waarop het dashboard te zien is. Deze staan bij Saxion en het Stadhuis in Enschede. Robin Effing, associate lector Saxion, over het project: ”Dit is een eerste concept, hiermee willen we laten zien wat de mogelijkheden van Smart City technologie zijn.”

Enschede als living-lab

Tijdens het project Bridge bood Enschede als ‘living-lab’ een real-life omgeving waarin pilots werden uitgevoerd. Het doel was om de aantrekkelijkheid van de binnenstad te bevorderen. Binnen het project werkten studenten, onderzoekers, gemeente en ondernemers samen. Het project is gerealiseerd in samenwerking met TechForFuture, Gemeente Enschede, Saxion, Winkelhart Enschede, Universiteit Twente, Present Media, Both Social, Squal Media, Marotura, eLabbs, Think Public. Onlangs startte TechForFuture een vervolgproject over hightech binnenstadsmonitoring.

Contact met onderzoeksteam

De project toolkit website en demo staan op www.smartcitystrategy.eu Wilt u meer weten over het onderzoek neem dan contact op met Robin Effing, associate lector en projectleider (r.effing@saxion.nl).