Enschede, 23 november 2016

Hoe laat je de mogelijkheden van toegepast onderzoek én de innovatiekracht van Oost-Nederland zien aan een breed publiek? Als antwoord op deze vraag organiseerde TechForFuture een Video event. Op donderdag 17 november kwamen bedrijven, onderzoekers en lectoren samen in Hazemeijer Hengelo. Tijdens verschillende videocompilaties kregen hightech projecten uit Oost-Nederland een podium.

Of het nu gaat om digitale medische toepassingen, slimmer produceren of innovatief verduurzamen: tijdens het congres kwamen bezoekers in een wereld vol innovatieve technologische oplossingen. Bijvoorbeeld elektronische neuzen die bacteriën detecteren, een biologische schimmelcoating die hout verduurzaamt en een inwendige insulinepomp voor suikerziekte patiënten. Tussen de compilaties door was er ruimte voor verdieping tijdens verschillende tafelgesprekken over het belang van onderwijs en onderzoek voor het bedrijfsleven. Keynotespreker Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie, gaf een presentatie over de zinvolle inzet van techniek voor grote maatschappelijke vraagstukken.

Gezamenlijke stap naar de toekomst

De videocompilaties geven een gezicht aan de innovatiekracht van Oost-Nederland. Dr. Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel, ziet veel kansen voor de regio. Hij sprak in een videoboodschap het publiek toe: “We geloven als provincie erg in de kracht van samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Samen kunnen we een stap naar de toekomst maken.”

Koploper in Nederland

Alexander Jansen, directeur van TechForFuture, kijkt terug op een geslaagde dag. “Met dit video event hebben we laten zien wat mogelijk is met toegepast onderzoek en wat Oost-Nederland allemaal doet op technisch vlak. Hiermee zetten we de regio op de kaart als hightech gebied.”

HTSM bij TechForFuture

Het Video event is georganiseerd door TechForFuture (TFF), Centre of Expertise HTSM Oost. TFF is een initiatief van de hogescholen Saxion en Windesheim. Het Centre of Expertise geeft een impuls aan toegepast onderzoek op het gebied van HTSM (High Tech Systemen & Materialen) in Oost-Nederland. Op dit moment lopen er 19 onderzoeksprojecten, 2 promotietrajecten en zijn er 50 onderzoekers aan TechForFuture verbonden. Daarnaast zijn er ruim 500 studenten en 200+ bedrijven betrokken. Een overzicht van alle lopende projecten is te vinden op www.techforfuture.nl.

Op Twitter is live verslag gedaan van het Video event onder #htsmforfuture. Hieronder vindt u een fotoimpressie van het TechForFuture Video event.