Persbericht, 8 juni 2015
Saxion en Windesheim presenteren onderzoeksresultaten tijdens congres HTSM For Future
Op 15 juni organiseert TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, het congres HTSM For Future op de locatie Hazemeijer in Hengelo. Het Centre, dat nu twee jaar bestaat, boekt resultaten met onderzoeksprojecten die bijdragen aan technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Aan de projecten zijn maar liefst vijftig onderzoekers, vierhonderd studenten en ruim tweehonderd bedrijven verbonden. TechForFuture presenteert tijdens het congres de resultaten van ruim twintig hightech projecten met de industrie. Denk aan een 3D printer die een kamer of kleding kan printen, de toepassing van innovatieve materialen in de bouw of de medische wereld, of nieuwe nanochips waarmee je thuis bloedwaarden kan meten.
TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost staat voor de gezamenlijke onderzoeksagenda van Saxion en Windesheim. Het Centre richt zich op Business Driven Research en werkt daarvoor samen met hightech bedrijven die hun kennis op HTSM-gebied willen ontwikkelen. Met enthousiaste studenten, opgeleid om zelfstandig praktijkgericht onderzoek te doen in bedrijven, ontdekt en ontwikkelt TechForFuture technologieën. Zo ontstaat verbinding tussen industrie en onderwijs. Deze aanpak heeft al resultaten opgeleverd, waarvan bezoekers van het congres kennis kunnen nemen.
Hightech sessies
Er is een sessie ‘Hightech in productie’, betreffende het onderzoek dat samen met Future Pipes Industry wordt gedaan naar het verouderingsproces van glasvezel. Ook is er aandacht voor magnetic hypertermia, oftewel het verhogen van de temperatuur van lokale cellen met behulp van magnetische deeltjes. Dit project wil bijdragen aan het lokaal bestrijden van tumoren in plaats van chemotherapie.
Een andere sessie gaat in op ‘Hightech in de zorg’. Met het project Hightech@home worden nieuwe technologische oplossingen onderzocht om thuiswonende ouderen, chronisch zieken en mensen met een handicap langer thuis te laten wonen.
Solarboats, marathon auto en betonkano
Tijdens het congres is ook een aantal bijzondere hightech hoogstandjes te bewonderen: de solarboats van Windesheim en TU Twente, de Shell Eco Marathon auto van Windesheim en de betonkano van een team bouwkundestudenten van Saxion. Hiermee werden ze tweede op de honderd meter tijdens de Betonkanorace 2015 in Rotterdam. Bovendien wonnen de studenten prijzen voor de lichtste en meest duurzame kano en voor het beste hbo-team.
Samen met bedrijfsleven
“Nieuwe kansen creëren, samen met hightech bedrijven: dat is het doel van Centre of Expertise TechForFuture”, zegt Alexander Jansen managing director TechForFuture. Hij vindt het commitment van het bedrijfsleven voor toegepast onderzoek essentieel: “Het is noodzakelijk dat het bedrijfsleven de onderzoeksvragen helpt formuleren om ze zo realistisch mogelijk te maken. Voor studenten is een reële, authentieke onderzoekssituatie een enorme drijfveer: de intrinsieke motivatie van betrokken studenten en onderzoekers is hoog.” Het Centre wil toegepast onderzoek in de regio beter op de kaart zetten en bijdragen aan de ontwikkeling van Saxion en Windesheim tot University of Applied Science.”
Verbinding met Techniekpact 2020
Het congres HTSM For Future is verweven met de Jaarconferentie van het Techniekpact 2020 die tegelijkertijd in Twente plaatsvindt. Bezoekers van die conferentie kunnen onze hightechnology sessie volgen. Hierin presenteren we het 3D project en is er aansluitend een paneldiscussie over de rol van dit type onderzoek in het onderwijs. Deelnemers aan deze discussie zijn Piet Mosterd (directeur AWL), Karin van Beurden (lector product design Saxion) en Albert Cornelissen (voorzitter CvB Windesheim).
TechForFuture
Het Centre staat voor de gezamenlijke onderzoeksagenda van Saxion en Windesheim. TechForFuture is de verbinding van Saxion en Windesheim met de hightech regio. Hierin werken ruim 400 studenten en 200 bedrijven samen. Het Centre geeft een impuls aan toegepast HTSM onderzoek. Met TechForFuture maakt Oost-Nederland haar innovatie- en groeiambities op HTSM gebied waar.