Van 19 tot en met 21 september vond in de Evenementenhal in Hardenberg de 19de editie plaats van de Technische Industriële Vakbeurs. Een van de grootste totaalbeurzen voor de technische industrie. Voor het eerst dit jaar was Green PAC aanwezig op de TIV met een heus kennisplein.
Op dit plein konden beursbezoekers in aanraking komen met de verschillende projecten die binnen Green PAC worden gedaan. Van recycling (poedercoating van kunststoffen, recycling van kunststoffen, 3D-printen met gerecycled kunststof) tot (bio)composieten (materialen, ontwerpen met kunststoffen, kunststoffen in de machinebouw).
Uniek aan het plein was de duidelijke samenwerking tussen de hogescholen Windesheim, Stenden en Saxion. Veel bezoekers waren positief verrast dat de regionale kennisinstellingen zo alom vertegenwoordigd werden. Niet vanuit elkaars concurrentiepositie, maar juist vanuit elkaars kracht.
Gedurende de drie dagen werd er op het plein volop genetwerkt, konden bezoekers in aanraking komen met concrete voorbeelden van projecten en werden verschillende interessante lezingen gegeven. Vanuit de samenwerking Windesheim en Saxion werd ook het initiatief TechForFuture op het plein gepresenteerd. Binnen dit initiatief wordt de nadruk vooral gelegd op HTSM en was een welkome aanvulling op het programma en de beurs.
Lustrumeditie 3DprintEU
Op woensdag 20 september vond 3DprintEU dit jaar ook voor het eerst op de TIV in Hardenberg plaats. Het congres werd voor de vijfde keer georganiseerd, duurde de hele ochtend en stond in het teken van industrial printing. Met een interessant lezingenprogramma werden de ruim 90 congres deelnemers meegenomen in de laatste ontwikkelingen rond metaalprinten, bioharsen en toepassingsmogelijkheden. Het congres afgesloten met keynote-speaker Maikel Beerens van Xilloc over de revolutie die hij met zijn bedrijf teweeg heeft gebracht in de medische wereld rond implantaten.
Vierkant voor werk
Na afloop van het congres stond voor de deelnemers een lunch klaar. Tijdens deze lunch vond een gesprek plaats met een aantal betrokkenen van het project Vierkant voor werk. Dit project heeft als doel om de werkgelegenheid in de regio te versterken. Juist in afstemming tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Op een levendige manier werd door de burgemeester van Hardenberg, Peter Snijders, gedeputeerde van de provincie Drenthe, Henk Brink en een aantal regionale ondernemers van gedachten gewisseld over hoe de regio zich de komende 10 jaar kan blijven versterken en vernieuwen op het gebied van maakindustrie.
Congres circulaire economie
Na de lunch en het gesprek Vierkant voor werk vond in de middag het congres Circulaire economie plaats. De deelnemers werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en kregen inspirerende verhalen te horen van ondernemers die zich met deze nieuwe economie bezig houden.
Al met al was de samenwerking tussen de TIV, Green PAC, TFF en de verschillende hogescholen een succes. Herhaling volgend jaar wordt dan ook zeker niet uitgesloten.