3D metaalprinten: innovatieve productiemethode
Driedimensionaal metaal printen heeft zich de laatste jaren razendsnel ontwikkeld. Deze innovatieve productiemethode kan kostbare materialen, energie en gewicht besparen, de productietijd verkorten en vormen produceren die voorheen onmogelijk waren.
Samen sterk
Het is een feit dat 3D metaalprinten de toekomst heeft. Veel bedrijven vinden het noodzakelijk om het kennisniveau te verhogen. De mogelijkheden van 3D metaalprinten moeten alleen nog wel verkend worden door opleidingen en bedrijven. Daarom is een gedeeld 3D Metaalprint – Lab een uitkomst voor alle partijen. Vooral omdat dit een grote investering is die voor individuele ondernemingen economisch niet rendabel is.
Het 3D Metaal Print Biz-Lab
Het project betreft 2 programma-onderdelen:
- 3D Metaalprint-Biz: gericht op het samen met bedrijven ontwikkelen van kennis, het uitvoeren van toegepast onderzoek en het uitvoeren van verschillende bedrijfscases.
- 3D Metaalprint-Lab : het ontwikkelen en realiseren van een praktijkomgeving ten behoeve van actueel en relevant onderwijs op MBO en HBO niveau en de maakindustrie.
Gewenst eindresultaat
Doel van dit project is kennisontwikkeling op het gebied van 3D metaalprinten in de regio Oost-Nederland.
- Bedrijven kunnen bepalen op welke wijze de inpassing van 3D metaalprinten mogelijk is in het business model.
- Kennis van het lectoraat ID wordt versterkt en het onderwijs krijgt een boost op het gebied van digitale productietechnieken.
- De nieuwe innovaties in dit project zullen op lange termijn de werkgelegenheid bevorderen.
Looptijd:
september 2015 – augustus 2017
Partners:
- Thales
- Aebi Schmidt
- PM Group
- Protyp
- Herwi
- Benchmark Electronics