Infusietherapie voor kinderen
CHARMM is een TechForFuture project dat is gestart in November 2014. Infusietherapie voor kinderen en vooral voor te vroeg geborenen kent vele uitdagingen. Met name bij medicijntoediening via meerdere infusen over één toegangsweg (multi-infusie) kunnen onnauwkeurigheden optreden. Het opzetten van een model dat tijdelijke overgangs effecten kan voorspellen kan uitkomst bieden. Echter blijft het monitoren van de werkelijke dosis dat de patient krijgt lastig. Het CHARMM onderzoek is gebaseerd op de applicatie van een multi-parameter systeem om de thermische en fysische eigenschappen van een medicijnmengsel dicht bij de katheter te meten. de haalbaarheid van het toepassen van de meetmethode stond hierbij centraal.
Hieronder staan de tussentijdse resultaten. Tevens heeft het project een vervolg gekregen.
Het bepalen van de meest gebruikte en kritische medicijnen op de neonatale intensive care units (NICU).
Het eerste gedeelte van het onderzoek richtte zich op het bepalen van de meest gebruikte en kritische medicijnen op de NICU’s. De kwalificatie of een medicijn als kritisch kan worden bestempeld is gebasseerd op a) de therapeutische breedte en b) de halfwaarde tijd van een medicijn. Kritische medicijnen zijn medicijnen met een geringe therapeutische ratio, omdat een kleine variatie in de dosering direct kan lijden tot over- of onderdosering. De halfwaarde tijd is de tijd die het lichaam nodig heeft om de concentratie van het medicijn in het lichaam te halveren. De medicatie wordt verdund/opgelost en toegediend met behulp van infusievloeistoffen. Deze infusievloeistoffen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.
Het ontwikkelen van een demonstrator-model dat het meten van de mengverhouding aantoont
Basis voor de opstelling is het Integrated Multiflow Parameter Systeem (IMPS) systeem dat ontwikkeld is door Bronkhorst High-Tech B.V. Door de uitgangssignalen van de verschillende sensoren te combineren is het mogelijk de verschillende fysische eigenschappen van een vloeistof(mengsel) te bepalen. Voor de demonstratoropstelling is gebruik gemaakt van losse meetinstrumenten.
De demonstratoropstelling bestaat uit de volgende sensoren:
1. Thermische massa flow sensor (anemometrisch meetprincipe).
2. Thermische massa flow sensor (calorimetrich meetprincipe).
3. Coriolis mass flow sensor.
4. Dichtheidsmeter.
5. Druk sensor (differentieel).
6. PT1000 temperatuur sensoren
Het identificeren van de parameters voor het bepalen van de mengverhouding
Met het identificeren van parameters wordt bedoeld of een parameter onderscheidend genoeg is ten opzicht van water om daadwerkelijk gebruikt te kunnen worden om te bepalen hoeveel van elk medicijn aanwezig is in een mengsel. Met het huidige IMPS systeem is het mogelijk de dichtheid, de specifieke warmtecapaciteit, de thermische geleidbaarheid en de viscositeit van een vloeistof te bepalen. Tijdens het onderzoek is er ook gekeken naar andere parameters die mogelijk interessant zijn zoals de zuurtegraad, elektrische geleidbaarheid, brekingsindex.
Een vergelijking van protocollen op NICU’s: met elkaar en de praktijk
Naast het onderzoek naar een technische oplossing, is het van belang om de werkwijze van NICU-verpleegkundigen bij gebruik van infuussystemen in kaart te brengen. Dit moet inzicht verschaffen in hoe een technische oplossing kan bijdragen aan betere medicijntoediening via multi-infusie. Studenten van Saxion hebben een afstudeeronderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat alle NICU-verpleegkundigen bekend zijn met de problemen rondom multi-infusie en men probeert om de drukverschillen in de lijnen zo klein mogelijk te houden. Opvallend: als gevolg van de resultaten zijn twee ziekenhuizen hun protocollen opnieuw aan het bekijken en een ziekenhuis heeft het protocol reeds aangepast.
Conclusie en toekomstige metingen
Het onderzoek tot dusver heeft een werkende demonstrator opstelling opgeleverd en de eerste metingen aan standaard infuusvloeistoffen zijn uitgevoerd. De meest gebruikte en meest kritische medicijnen op NICU’s zijn in kaart gebracht. Onderzoek naar de protocollen en werkwijzen op de NICU’s heeft laten zien dat een technische oplossing kan bijdragen aan een nauwkeurige medicijntoediening. Gedurende de laatste maanden van het project worden er metingen gedaan in het Medisch Spectrum Twente. Ook wordt er onderzoek gedaan door Bronkhorst High-Tech en de Universiteit van Twente om te kijken of ook andere sensoren geimplementeerd kunnen worden op de sensor om zo het aantal meetbare parameters uit te breiden.
Looptijd:
November 2014 - november 2016
Partners:
- Saxion: Lectoraat NanoPhysics Interface
- Bronkhorst High-Tech B.V.