3D-printen in ontwikkeling
3D-printen is volop in ontwikkeling en gaat een cruciale rol spelen in de toekomst van HTSM. Het gaat een belangrijke rol spelen in deze industrie, met bijbehorende werkgelegenheid. Met dit project willen we onderzoek doen naar en kennis verwerven over:
- diverse materialen en hun 3D-printmogelijkheden en eigenschappen
- benodigde platforms en apparatuur
- aantrekkelijke toepassingen op diverse markten, waaronder zorg en bouw
Het onderzoek vindt plaats op de volgende deelterreinen
1. 3D-printen en hightech bouwenExperimenten tonen aan dat beton printen in principe mogelijk is. Maar welke betonsoorten geven welke resultaten? Hoe krijg je bewapening? Kan beton worden geprint in combinatie met geschuimd beton? Welke afmetingen en configuraties zijn mogelijk? En kun je dubbel gekromde oppervlaktes in beton printen? Welke nieuwe producten zijn hiermee mogelijk? Levert het slimme, lichtgewicht bouwmaterialen op en vernieuwende constructies en vormgeving? Doel van het project is een demonstrator te realiseren en aan te tonen dat vernieuwende toepassingen in de bouw realistisch zijn.
2. 3D-printen en vernieuwende materialen
Welke materialen kunnen allemaal 3D worden geprint, in welke kwaliteit en functionaliteit? Denk aan biomaterialen, papier en kartonpulp, gerecyclede materialen, composieten, engineerings plastics en elastomeren. Op welke ondergrond (metaal, glas, papier, textiel, keramiek etc.) kun je printen, welke combinaties van materialen zijn mogelijk en welke hightech oplossingen kunnen we daarmee realiseren? Doel is om vernieuwende toepassingen te vinden.
3. Mechatronica en 3D-printen
Om het vernieuwende 3D-printen mogelijk te maken, is de ontwikkeling van machines essentieel. Er zijn diverse mechatronische problemen op te lossen. Kan de bediening van de 3D-printer eenvoudiger? Is het mogelijk om, analoog aan kunststoffen, 2K - gelijktijdig met 2 kleuren of materialen - te printen? Nieuwe uitvindingen op het gebied van spuitkoppen, pompen, 3-assige beweging en robotarmen zijn nodig, net als ontwikkelingen van eenvoudiger en meer dedicated aansturing.
4. Hightech toepassing en design for 3D-printing
We onderzoeken vernieuwende hightech toepassingen met de nieuwe 3D-geprinte materialen en combinaties van materialen. Studenten, kenniscentra, ontwerpbureaus en bedrijven werken de interessante nieuwe 3D-printmogelijkheden uit tot ontwerp -en business cases. We stimuleren startende ondernemingen en studentenstart -ups om de nieuwe mogelijkheden van het 3D-printen om te zetten in concrete business.
Design for 3Dprinting
Er zijn diverse printtechnieken en elke techniek kent zijn eigen ontwerpregels. Het opbouwen van kennis over deze ontwerpregels is belangrijk en interessant voor zowel hightech engineeringsbureaus en ontwerpers als voor het onderwijs.
Gewenst eindresultaat:
Vernieuwing stimuleren in apparaten, materialen , technieken en combinaties daarvan.
Betrouwbare glasachtige prototypes nano- and microgestructureerde apparaten maken, een demonstrator te realiseren voor vernieuwende toepassingen in de bouw, vernieuwende toepassingen voor 3D printen vinden, nieuwe uitvindingen in mechatronica te doen en nieuwe mogelijkheden van het 3D-printen omzetten in concrete business.
Looptijd:
Augustus 2013 - oktober 2015
Lees de resultaten van 'Breakthrough in 3D-printen'
Partners
- Saxion, lectoraat Industrial Design
- Windesheim, Polymer Science Park
- FabLab Enschede
- LioniX, Modint, DEMCON, People Creating Value, Rokramix, DuraVermeer, PlegtVos, Stichting Pioneering