Optische nanosensoren: vertaling van prototype naar praktijk
De markt ziet grote potentie in optische nanosensoren, maar de vertaling van prototype naar praktijk is lastig. Voor deze stap is bundeling van kennis nodig uit verschillende disciplines, zoals nanotechnologie, systeemtechnologie, productontwikkeling, netwerktechnologie en gebruikservaring.
Drie toepassingsgebieden voor nanosensoren
Met dit project brengen we deze partijen samen en richten we ons op drie concrete toepassingsgebieden voor dit type sensoren. Nanotechnologiebedrijven en kennisinstellingen hebben onderzoeksvragen naar de praktijkgerichte toepassing van nanosensing. Samen met deze partijen zijn drie cases geformuleerd, die praktijkgerichte antwoorden genereren en antwoord geven op vragen van het MKB:
• Meting van ketonen (aceton) op de huid, waarmee we inzicht krijgen in de status van het humane celmetabolisme, met als doel de bloedglucose waarde te controleren
• Branddetectie in open veld door het meten van lage concentraties stoffen, waaronder COx en NOx, in een sensorgrid
• Lan-on-a-chip gebaseerde detectie van micro-organismen door middel van ‘Y-shaped’ DNA op Micro Ring Resonator biosensoren
Kennisbasis creëren
Deze selectie is gebaseerd op de breedte van de toepassing over meerdere disciplines, de voorbeeldwerking, maatschappelijke relevantie en de toepassing buiten de wetenschappelijke wereld. Door verschillende gebruikers en ontwikkelaars in één project samen te voegen, creëren we een kennisbasis die de stap van lab naar praktijk mogelijk maakt. Deze toepassingen hebben gemeen dat ze zich richten op het detecteren van een groep bepaalde moleculen uit een continue gas- of vloeistofstroom. De optofluidic sensor is daar de constante factor, de actieve detectie laag is de te onderzoeken variabele.
Gewenst eindresultaat: praktijksystemen én kennis
De betrokken partijen hebben inzicht gekregen in de toepassing van drie sensorsystemen als praktisch meetmiddel. Resulterend in drie werkende praktijksystemen die door bedrijven in de regio verder ontwikkeld kunnen worden tot marktrijpe systemen.
Looptijd:
September 2013 - november 2015
Partners:
- Saxion, lectoraat Nanotechnologie
- ALB van Gool R&D
- Syntens
- DNA Detective
- Hogeschool Zuyd
- Lionix BV
- Panton BV
- Technologiekring Twente