Met een zogenaamde finishing laag kunnen er extra functionaliteiten als vuilafstotendheid en geleidbaarheid op textiel worden aangebracht door middel van chemicaliën. De huidige technologie is veelal gebaseerd op het impregneren van de chemicaliën door de textiel te doordrenken in de finishing-vloeistof (foulard) en er met zware rollen in te persen. Het nadeel van deze conventionele technologie is dat het proces veel water en energie verbruikt en tot afval leidt in het productieproces. Daarnaast loont het persen alleen bij grote metrages textiel en ontbreekt het aan flexibiliteit voor kleinere metrages, waar in de markt juist steeds meer vraag naar is.
Digital printing technologie wordt gezien als een potentieel alternatief die de nadelen van de huidige perstechnologie kan overbruggen. Digital printing kan met behulp van een drop-on-demand technologie nauwkeurig en flexibel inkt aanbrengen op relatief kleine batches textiel. Toch is de technologie nog niet ver genoeg ontwikkeld om de juiste hoeveelheid chemicaliën voor de finishing laag te kunnen mengen met de inkt en kan de spuitkop tijdens het proces verstopt raken, waardoor de technologie nog niet betrouwbaar genoeg is voor commerciële toepassingen. Een andere digital printing technologie is valvejet printing, wat veelal wordt gebruikt in de tapijtindustrie. Door de grotere hoeveelheden inkt die nodig zijn voor tapijt, zijn de spuitkoppen van de printer een stuk groter, wat verstopping als bij de drop-on-demand technologie mogelijk kan voorkomen.
Het Saxion lectoraat Smart Functional Materials is benaderd vanuit Tanatex om gezamenlijk te onderzoeken hoe de valvejet technologie kan worden toegepast in het aanbrengen van een finishing laag in textiel als alternatief voor de huidige conventionele technologie. Hierbij richt het onderzoek zich op drie functionele toepassingen:
- Printen van geleidende structuren op textiel middels digital printing;
- Printen van 3D-relief op textiel;
- Aanbrengen van microcapsules op textiel voor extra slimme functionaliteiten in het weefsel.
De doelstelling van het project is het onderzoeken van de beperkingen van drop-on-demand en conventionele finishing technologieën, door onderzoek te doen naar onder meer de eigenschappen en optimale mix van chemicaliën en inkt, de optimale afstelling van de spuitkoppen/ printer en de benodigde eigenschappen van het textiel voor bovengenoemde toepassingen middels de valvejet technologie.
Docent-onderzoekers van het lectoraat voeren samen met medewerkers van Tanatex en studenten van de Saxion-opleidingen Fashion & Textile Technologies (Bachelor) en Innovative Textile Development (Master) het onderzoek uit en leveren drie demonstrators op voor elk van de genoemde toepassingen. De looptijd van het project is 18 maanden (januari 2019 tot en met juni 2020).
Partners