Opslag van glasrovings

Future Pipe Industries BV (FPI) is een producent van buizen en hulpstukken met een hars/harder matrix, versterkt met glasrovings. De glasroving kan zowel directe roving als glasweefsel zijn. De glasrovings komen vanuit China naar de productielocaties van FPI in het Midden-Oosten en in Europa. Dit transport gebeurt per boot in containers van 40 voet. Vervolgens worden de glasrovings opgeslagen, totdat ze voor productie gebruikt worden. Dit kan meer dan een jaar duren.

Afname van kwaliteit

Het is bekend dat de kwaliteit van glasrovings na verloop van tijd en onder invloed van bepaalde omgevingscondities, zoals temperatuur, afneemt. De mate van deze kwaliteitsafname verschilt per leverancier en glassoort. Het mechanisme ervan is onduidelijk en er bestaat nog geen standaard testmethode die betrouwbare resultaten oplevert.

Onderzoek naar verouderingsproces

Binnen dit project vindt er onderzoek plaats naar het verouderingsproces van glasvezel. Dit moet zorgen voor een gemakkelijk toe te passen procedure voor de kwaliteitstest van het materiaal en tot standaardcondities voor transport en opslag. Een beter begrip van het verouderingsmechanisme kan bovendien leiden tot een betere selectie van glas. Verder wordt er gezocht naar een goede, betrouwbare en constante grondstof om de huidige producten te optimaliseren. Voor hulpstukken met een grote diameter en een hoge druk moet een productieproces ontwikkeld worden.

Gewenst eindresultaat:

  • Uitleg van het verouderingsmechanisme van glasrovings
  • Procedure voor de kwaliteitstest van glasrovings
  • Aanbevelingen met betrekking tot transport en opslag
  • Prototype van een geoptimaliseerd product, inclusief een gedetailleerd plan voor de implementatie in productie
  • Productieproces voor hulpstukken met een grote diameter en een hoge druk

Looptijd:

November 2014 – november 2016

Partners:

  • Saxion
  • Future Pipe Industries B.V.
Betrokken onderzoekers
dr. ir. M.L. (Martin) Bennink
Lector
Bekijk profiel
dr. P. (Peter) Schön
Onderzoeker
Bekijk profiel