Toediening van insuline

Diabetes (‘suikerziekte’) is de meest voorkomende chronische ziekte: ruim 1 miljoen Nederlanders hebben het. Diabetespatiënten zijn afhankelijk van toediening van insuline via bijvoorbeeld injecties of een uitwendige pomp. Voor een deel van de patiënten met een complexe vorm van diabetes is het bloedsuikergehalte met deze methoden slecht te reguleren. Alleen een inwendige insulinepomp voor het toedienen van insuline blijkt hen te helpen. Op dit moment bestaat er wereldwijd slechts één type inwendige insulinepomp. Van dit type is de toekomst onzeker. De technologie dateert uit de jaren zeventig en is dus sterk verouderd. Alle octrooien op het product zijn verlopen waardoor produceren door een andere partij mogelijk is.

Inwendige insulinepomp

Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim is in opdracht van, én samen met IPADIC (een door een groep medische specialisten opgericht spin-off bedrijf van het Kenniscentrum Ketenzorg) een onderzoek gestart naar de ontwikkeling van de hardware van de elektronica, logica, sturing en user interface voor een inwendige insulinepomp. De nieuwe inwendige pomp wordt onder de huid van de buik geïmplanteerd. De insuline hoeft dan niet meer de hele bloedbaan rond, maar komt vrijwel meteen bij de lever aan. Bekijk onderstaand filmpje voor een impressie:

Ingrijpende verandering

De nieuwe inwendige insulinepomp kan het leven van zo’n duizend diabetespatiënten met zware diabetes type 1 ingrijpend veranderen. Voor deze groep geldt dat het lichaam zelf geen insuline aanmaakt én dat hun lichaam slecht reageert op de reguliere manieren van insulinetoediening via een injectie of pomp. Het doel van dit project is IPADIC in staat te stellen om samen met onderaannemers, een totaaloplossing op de markt te brengen voor patiënten met een complexe vorm van diabetes die afhankelijk zijn van een implanteerbare insulinepomp.

Gewenste eindresultaat:

De opgeleverde projectproducten stellen IPADIC in staat om de hardware van de pomp bij gecertificeerde bedrijven te laten ontwikkelen en de implanteerbare insulinepomp op de markt te brengen.

Looptijd:

Augustus 2015 – april 2017

Partners:

  • Windesheim
  • IpaDiC
Betrokken onderzoekers
dr. ir. M. (Marike) Hettinga
Lector
Bekijk profiel