We brengen gemiddeld een derde van ons leven slapend door. Tegelijkertijd houden we ons realtief weinig bezig met het benutten van die tijd waarin we mentaal en fysiek goed kunnen herstellen. Een slechte nachtrust kan allerlei problemen opleveren en heeft onder andere effect op concentratie, humeur en het functioneren in het algemeen. Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van slaapproblemen is het slaapklimaat. Daarbij is het microklimaat tussen dekbed en matras van grote invloed. De lichaamstemperatuur is een belangrijke factor voor een goede nachtrust en ieder lichaam reageert anders op de omstandigheden van de slaapkamer en het bedtextiel. Te warm leidt bijvoorbeeld tot zweten en zorgt voor vocht in het bedtextiel, een slecht slaapklimaat en slechte nachtrust. Aangezien een bed hoofdzakelijk uit textiel bestaat, biedt de integratie van slimme materialen in textiel, zogenoemde smart textiles, talloze mogelijkheden om het  slaapklimaat te beïnvloeden.

Auping gelooft dat een uitgeruste wereld een betere wereld is en onderzoekt op meerdere vlakken hoe de slaap en slaapbeleving kan worden verbeterd. Om de mogelijkheden van integratie van domitica in de slaapkamer te demonsteren, ontwikkelt Auping een modelslaapkamer; de slaapkamer van de toekomst. Hierin zullen allerlei mogelijke technologieën in interactie met elkaar en de omgeving een zo optimaal mogelijk slaapklimaat creëren. Het Saxion lectoraat Smart Functional Materials is benaderd om de rol van bedtextiel in deze toekomstige slaapkamer te onderzoeken.

Het doel van het project is het ontwikkelen en presenteren van een toekomstvisie voor het oplossen van slaapproblemen door middel van hightech smart bedtextiel die het slaapklimaat kunnen verbeteren. Tijdens het onderzoek ontwikkelen onderzoekers, medewerkers en studenten nieuwe kennis op het gebied van bedtextiel, smart textiles, domotica en slaapbeleving. Het belangrijkste resultaat van dit project is een demonstrator die een toekomstvisie op bedtextiel laat zien en in het systeem van de slaapkamer van de toekomst geïntegreerd kan worden. De looptijd van het project is tien maanden (mei 2019 tot en met februari 2020).

Partners

Betrokken onderzoekers
dr. J.W.G. (Jan) Mahy
Lector
Bekijk profiel