Openbare en zakelijke gebouwen zijn bij in -en uitgang voorzien van speciaal schoonlooptapijt, dat vuil en vocht moet opvangen als men binnenkomt. Bij veel traffic en slecht weer werkt het schoonlooptapijt echter onvoldoende, waardoor er op de vloer schoenafdrukken zichtbaar zijn; het zogenaamde stempelen. De vloer wordt dan vies en glad en moet extra worden schoongemaakt. Binnen het project vochtabsorptie schoonlooptapijt wordt een meetmethode voor vochtopname van tapijt ontwikkeld. Vervolgens wordt onderzocht hoe de mate van vochtabsorptie van schoonlooptapijt verbeterd kan worden om het stempelprobleem te voorkomen.

Verwacht resultaat: verhoogde vochtabsporptie schoonlooptapijt

Binnen het project wordt een representatieve meetmethode voor vochtopname van schoonlooptapijt ontwikkeld. Daarnaast wordt onderzocht hoe de textiele bovenlaag van het tapijt invloed heeft op de mate van vochtabsorptie van schoonlooptapijt, zodat dit verbeterd kan worden. De vochtabsorptie dient op een dusdanige manier verhoogd te worden, dat bij een schoonlooptapijt van 3 meter doorlooplengte geen stempeling optreedt.

De doelstelling van het project is tweeledig. In de eerste fase ontwikkelen we een meetmethode voor vochtopname van tapijt. Om het stempelprobleem op te lossen onderzoeken we in de tweede fase, hoe de mate van vochtabsorptie van schoonlooptapijt dusdanig verhoogd kan worden dat na drie meter doorlooplengte geen stempeling meer optreedt.

Looptijd

Het project loopt tot eind december 2017.

Betrokken onderzoekers
dr.ir. H. (Henk) Gooijer
Onderzoeker
Bekijk profiel