Drijfveren
“Sinds kort ben ik lid van de stuurgroep van TechForFuture (TFF). Dat past helemaal bij de ontwikkeling die ik in mijn loopbaan en leven heb doorgemaakt. Na een studie technische bedrijfskunde en werk in het bedrijfsleven, waar ik onder meer productiemanager was, besloot ik in 2011 het roer om te gooien. Ik wilde drie dingen: werken in Oost-Nederland, want ik voel me echt verbonden met deze regio, resultaten bereiken met een leuke club mensen en iets doen waar ik trots op kon zijn, door maatschappelijk van betekenis te zijn vanuit een rol die bij mij past. Tot mijn grote verbazing kwam ik terecht bij Saxion. De hogeschool stond niet op mijn lijstje, maar paste wel precies bij mijn drijfveren.”
Mens & Maatschappij
“Ik begon bij Saxion in het economische domein, was vervolgens manager bij de Academie Creatieve Technologie (ACT) en ging in 2017 naar de Academie Mens & Maatschappij. Dat leek me best wel spannend, want inhoudelijk was dat nieuw voor mij, maar ik vond het heel interessant om me daar vanuit sociale bewogenheid in te verdiepen. Ik ben er zes jaar lang met heel veel plezier directeur geweest in roerige tijden. Het beroep van social worker had, en heeft, een imagoprobleem en de studentenaantallen liepen terug terwijl de arbeidsmarktbehoefte alleen maar toenam. Met mijn team ben ik toekomstgericht aan de slag gegaan en hebben we veel aan ontwikkeling van nieuw onderwijs gedaan. Na een jaar of zes begon het te kriebelen en was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Die zocht ik binnen Saxion, want hier kan ik nog steeds uitstekend mijn drijfveren volgen.”
Werken met mensen en techniek
“Toen de functie van directeur van ACT vrij kwam heb ik gesolliciteerd, want ik wilde met mensen blijven werken maar ook weer meer met techniek bezig zijn. Ik werd aangenomen en ben vorig jaar zomer bij ACT van start gegaan met een verkenning van het werkveld. Net als heel Saxion heeft ACT een sterk regionale functie en speelt er het probleem van de dalende studentenaantallen, wat natuurlijk alles te maken heeft met de demografische trend. Wij gaan daarom mee in de Saxion-brede doelstelling van groei, omdat de regio schreeuwt om mensen voor techniek, zorg, onderwijs, enzovoort. Ook moet de regio actueel blijven met kennis op die gebieden. Dat doen we door impact te maken met onderzoek, onderwijs en ondernemerschap, onze drie kernfuncties.”
Regionale arbeidsmarkt
“Onze vier bacheloropleidingen (HBO ICT, Fashion and Textile Technologies, Creative Business en Creative Media and Game Technologies, red.) hebben een nationale en zelfs internationale uitstraling. Toch blijven de meeste studenten, ook zij die uit het buitenland komen, na hun afstuderen in de regio hangen – daar was ik wel verbaasd over. Hier kunnen ze makkelijk werk vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de textiel, waarin Twente een rijke industriële historie kent, maar ook voor de technieksector, de ICT voorop. Ik voel het als onze verantwoordelijkheid naar de regio dat er voldoende goedopgeleide studenten beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt.”
AI
“De afgelopen jaren zijn we al flink gegroeid, naar 3.600 studenten. Voor de komende jaren wordt een daling van de instroom verwacht, maar onze doelstelling is om de instroom in onze opleidingen juist verder te verhogen, met nog betere marketing en nieuw onderwijs. Een voorbeeld is de tweejarige associate degree-opleiding Software Development, die we samen met het werkveld hebben opgezet en die met name voor mbo’ers erg interessant is. Ook zijn we een bachelor AI and Data Science aan het voorbereiden. AI (kunstmatige intelligentie, red.) gaat de wereld veranderen, we weten alleen nog niet zo goed hoe. De ontwikkelingen gaan in een hoog tempo, met naast technische ook maatschappelijke en ethische aspecten, en die moeten we als academie zien bij te houden. Want we moeten zorgen dat onze studenten er klaar voor zijn. De opleiding HBO ICT werkt eraan en ons lectoraat Ambient Intelligence doet al veel onderzoek op dit gebied.”
Frisse blik
“Onze drie lectoraten (naast Ambient Intelligence zijn dat Sustainable & Functional Textiles en Smart City, red.) voeren veel onderzoeksprojecten uit met ondersteuning van TechForFuture. TFF past in alle opzichten bij mijn drijfveren van regionale functie, prettige en resultaatgerichte werkomgeving en maatschappelijke betrokkenheid. Ook sluit het aan op mijn persoonlijke interesse in techniek. Om die redenen ben ik vol overtuiging lid geworden van de stuurgroep van TFF. Daar ben ik met een frisse, analytische blik ingestapt. TFF bestaat al enige tijd en is succesvol met veel projecten die impact hebben, maar ik ben benieuwd welke verbetermogelijkheden er zijn om het nog een stapje verder te brengen. Daarnaast wil ik zorgen dat de ontwikkelingen binnen onze academie, met name op het gebied van software en AI, een stevige plek blijven krijgen in die projecten. In de stuurgroep zal ik dus beschouwend zijn en tegelijk wil ik er mijn academie vertegenwoordigen.”
Onafhankelijk en verbindend
“Maar bovenal wil ik erbij betrokken zijn omdat TFF uiteindelijk een prachtig vehikel is om de behoeftes van de regio en het werkveld in te vullen. Het bedrijfsleven onderschat nog wel eens wat een hogeschool tegenwoordig kan betekenen. Dat weet ik omdat ik dat zelf onderschatte toen ik in de industrie zat en ik het nu ook vaak merk in mijn gesprekken met bedrijven. Die betekenis ligt in kennis, toegepast onderzoek en ook de verbindende rol die een hogeschool als Saxion, en TFF in het bijzonder, kan spelen. Doordat we een bepaalde onafhankelijkheid hebben, is mijn ervaring tot nu toe, kunnen wij heel vaak in samenwerkingsverbanden een onpartijdige rol vervullen die echt gericht is op het inhoudelijke doel. Die boodschap wil ik dan ook graag meegeven: zoek ons vooral op om gezamenlijk deze regio sterk te houden en nog verder te versterken.”
Arjan Zemann Directeur Academie Creatieve Technologie (ACT),
Saxion; lid stuurgroep TechForFuture