Het doel van het project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van cobots en systemen voor kleine en middelgrote productieseries voor specifiek assemblagetaken en kwaliteitscontrole. Hiermee worden generieke methoden en handreikingen ontwikkeld die door een breed scala van bedrijven ingezet kunnen worden.
De collaborative robot, of cobot, is een technologische ontwikkeling die aansluit bij de behoeftes van de Nederlandse industrie. Een cobot werkt samen met de mens in een productieproces en is zeer geschikt voor repeterende taken en het leveren van een constante kwaliteit, waar de mens juist uitblinkt in zijn creativiteit en probleemoplossend vermogen. Hier ontstaat de synergie tussen cobot en mens; 1 + 1 =3. De verwachting is dat over 10 jaar het aandeel van cobots in de wereldwijde robotmarkt groeit naar een derde van de markt.
Nederland heeft een sterke exportpositie en loopt internationaal voorop bij het ontwikkelen van technologie. Echter, door automatisering en digitalisering veranderen de internationale posities en dit vraagt om actie wil Nederland haar positie kunnen behouden. De ontwikkeling van nieuwe ICT en productietechnologie verandert het bedrijfsleven radicaal. Vooroplopen in automatisering en digitalisering van de industrie is cruciaal voor de werkgelegenheid, toekomstige economische groei en een duurzame industrie. Om ook in de toekomst internationaal concurrerend te blijven, moet het midden- en kleinbedrijf voluit mee in de digitaliserings- en automatiseringstrend.
In 2020 is het project Cobots in de Kunststofindustrie gestart. Er zijn mooie resultaten behaald en de eerste resultaten zijn inmiddels geïmplementeerd in productie bij Collins Aerospace. Dit project is een opschaling van het eerste Cobots in de Kunststofindustrie-project. In de industrie wordt nu volop geïnvesteerd in industriële automatisering en robotica en daar sluit Windesheim als kennisinstelling en Digital Business & Society als lectoraat bij aan. Dit biedt veel kansen en mogelijkheden, zowel voor bedrijven, onderwijs als vakmensen. De onderzoeksgroep Industriële Automatisering & Robotica binnen het lectoraat groeit gestaag. Hiermee wordt tevens een belangrijke stap gezet voor innovatief technisch onderwijs voor de toekomst.
Dit project levert een bijdrage aan de ontwikkeling van geautomatiseerde oplossingen door middel van cobots in het Nederlandse en regionale bedrijfsleven. Daarnaast wordt het regionale bedrijfsleven geholpen door deze te voorzien van goed opgeleide nieuwe werknemers. Aan het eind van het project zijn de volgende resultaten aangetoond en of gerealiseerd:
Het uiteindelijke resultaat van het project is een oplossing voor een aantal cobot-toepassingen. De oplossingen zijn gericht op de diverse productieprocessen zoals die bij de bedrijfspartners aanwezig zijn en de generieke aspecten daarin zijn ook bruikbaar als basis voor de automatisering door middel van cobots buiten de betrokken bedrijfspartners. De werking en geschiktheid van de (generieke) oplossingen, wordt aangetoond door middel van een demonstrator.
De eerste fase zal vooral worden besteed aan het uitwerken van cases en in de tweede fase wordt gewerkt aan het opleveren van de onderzoeksresultaten. Veiligheid is hierbij een integraal onderdeel. Beide fasen worden afgerond met evaluatie, documentatie en communicatie. Tot slot worden de eindresultaten samengevat in een eindrapportage en gepubliceerd in een vaktijdschrift.
Erik Fledderus
Aart Schoonderbeek
Mark Naves
Paul Klop
Bezoekadres
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
Postadres
Postbus 70000
7500 KB Enschede