Doel van het Project
Het doel van dit project is om een sensor te ontwikkelen die snel en nauwkeurig de glucoseconcentratie in de vloeistof onder de huid meet. Deze sensor zal vervolgens worden geïntegreerd met de AP-5 van Inreda, een systeem dat automatisch de glucosewaarde meet en insuline of glucagon injecteert. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel van diabetes type 1 patiënten automatisch gereguleerd, zonder dat zij hier zelf iets voor hoeven te doen.
Aanleiding voor het Project
Diabetes Mellitus is een ziekte waarbij het lichaam te veel glucose in het bloed heeft. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen insuline meer produceert. Hierdoor moeten patiënten hun bloedsuiker meerdere keren per dag meten en insuline injecteren. Als dit niet goed gebeurt, kan de bloedsuiker te laag (hypoglycemie) of te hoog (hyperglycemie) worden. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen, beroertes en schade aan ogen, nieren en zenuwen.
Inreda Diabetic ontwikkelt de AP-5, een apparaat dat de glucoseconcentratie in de buik meet en automatisch insuline of glucagon injecteert. Dit apparaat zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel nauwkeurig wordt gereguleerd, zodat patiënten niet constant hun bloedsuiker hoeven te controleren.
Huidige Sensor en Behoefte aan Verbetering
De huidige glucosesensor werkt op basis van een enzymatische reactie en heeft een opstarttijd van 12 tot 24 uur, wat te lang is als de sensor regelmatig vervangen moet worden. Daarom zoekt Inreda naar een nieuwe sensormethode die sneller en nauwkeuriger meet. In samenwerking met de Universiteit Twente en het Ziekenhuisgroep Twente heeft het lectoraat Applied Nanotechnology een prototype ontwikkeld op basis van optische vezels.
Prototype en Samenwerking
In een eerder project, uitgevoerd van 1 maart 2021 tot 1 maart 2022, is er een eerste prototype opgeleverd dat optische vezels gebruikt voor snelle en nauwkeurige glucosemeting.
Beoogde Resultaten
Het project levert verschillende voordelen op:
- Nieuwe Sensor Technologie: Ontwikkeling van een nieuwe sensortechnologie die gebruik maakt van optische vezels om glucoseconcentraties in de vloeistof onder de huid te detecteren.
- Gezondheidsvoordelen voor Diabetes Patiënten: De nieuwe optische sensor helpt bij een betere regulatie van glucose, waardoor patiënten zich gezonder voelen en hun leven meer kunnen terugkrijgen.
- Kostenbesparing in de Zorg: Door het verminderen van acute ontregelingen en ziekenhuisopnames, en het voorkomen van complicaties zoals nierfalen en hart- en vaatziekten, kunnen zorgkosten worden bespaard.
- Versterking van Kennisnetwerk: Het project versterkt het kennisnetwerk in Oost-Nederland op het gebied van medische diagnostiek en sensortechnologieën.
Gewenst Eindresultaat
Het gewenste eindresultaat is een demonstrator in de vorm van een experimentele optische opstelling. Deze opstelling moet aantonen of het mogelijk is om snel en nauwkeurig de relevante glucoseconcentraties in de vloeistof onder de huid te meten.
Activiteiten & projectaanpak
Voor dit project wordt de PRINCE2-projectmanagementmethodiek gebruikt. Het project is opgedeeld in vijf werkpakketten:
- Opstarten en Inrichten van het Project
- Deliverable: Gedetailleerd projectplan
- Startdatum: 1 oktober 2022
- Opleveren Werkpakket 1 (WP1)
- Deliverable: Gevalideerd meetprincipe voor glucosedetectie
- Startdatum: 1 maart 2022
- Opleveren Werkpakket 2 (WP2)
- Deliverable: Proof-of-principle van de meetmethode met een optische vezel
- Startdatum: 1 juli 2023
- Opleveren Werkpakket 3 (WP3)
- Deliverable: Protocol/rapport voor validatie van het prototype en benchmarking met de huidige glucosesensor van Inreda (AP)
- Startdatum: 1 oktober 2023
- Eindrapportage
- Deliverables: Eindrapport en een korte videoclip
- Startdatum: 1 november 2023