GreenDome
Uit afvalstroomanalyses blijkt dat nog ruim dertig procent van het restafval van huishoudens bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). Met name huishoudens in hoogbouw hebben moeite of onvoldoende faciliteiten om gft-afval op een juiste manier te scheiden. Het GreenDome-concept kan een bijdrage leveren aan de problematiek bij hoogbouw door dit concept in te zetten als inzamelmiddel van gft-afval. Het circulaire aspect van GreenDome is hierin een grote plus.
De insteek van dit project is een drieluik waarbij de 3D-betonprinttechnologie van Saxion, een composteertechnologie van Twente Milieu en een nieuw opgezet bedrijf samenkomt en uiteindelijk zal worden tentoongesteld aan de 'Flow of Innovation', het pad tussen NS-station Enschede Kennispark en Universiteit Twente. De GreenDome is een volledig standalone gft-afvalpunt. De constructie van de behuizing wordt door middel van 3D betonprinten vervaardigd en bij elkaar gehouden door een plantensysteem. Water en energie worden door de GreenDome zelf voorzien door middel van regenwateropslag en zonnepanelen.
Het concept maakt het mogelijk voor huishoudens om alsnog gft-afval te scheiden en weg te gooien en geeft hiervoor compost als het ware 'terug' aan de samenleving. Aan het einde van het project is er ten minste één complete GreenDome opgeleverd. Parallel aan de ontwikkeling van een Green Dome wordt een businessplan ontwikkeld voor de exploitatie van het concept. Het project loopt van 1 september 2018 tot 1 september 2019.
Partners