Wolkat wil de stap maken naar de mode- en kledingbranche en zo op circulaire wijze afgedankte kleding tot nieuwe kleding recyclen. Hiervoor is onderzoek nodig waarbij een geschikt garen ontwikkeld wordt dat voldoet aan zowel de kwaliteitseisen als de uiterlijke wensen voor mode en kleding. Het uiteindelijke doel van dit project is om met mechanisch gerecycled content een fijn garen te ontwikkelen dat geschikt is voor de mode- en kledingindustrie. De uitdaging hierbij is hoe fijner het garen, hoe lastiger het is om dit met gerecyclede, kwalitatief hoogwaardige vezels te spinnen. Het garen zal een zo hoog mogelijk percentage mechanisch gerecyclede vezels bevatten en waar nodig, bijgemengd worden met virgin cellulose vezels.
Vanuit de Europese Unie en de Nederlandse regering wordt gewerkt aan verduurzaming van de textielindustrie en de daarbij behorende circulaire economie. Bij deze nieuwe economie worden o.a. bestaande materialen zo goed mogelijk gerecycled en hergebruikt om meerwaarde te creëren. Deze ontwikkelingen komen voort uit harde feiten; na olie is de textielindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Daarnaast gebruikt de textielindustrie veel niet regeneratieve grondstoffen zoals polyester en polyamide, die op een bepaald moment niet meer beschikbaar zullen zijn. De door een toenemende wereldbevolking groeiende textielafvalberg kan gezien worden als bron voor nieuwe grondstoffen.
Op dit moment wordt slechts 1% van alle textielafval gerecycled tot nieuw garen voor toepassing in de textielindustrie. Wolkat Fibre B.V. is actief in de mechanische recycling van post-consumer textiel dat verwerkt wordt tot nieuw garen en geweven stoffen. Hiermee draagt Wolkat actief bij aan de circulaire economie en het verhogen van de 1% afvaltextiel dat daadwerkelijk gerecycled wordt. De gerecyclede stoffen van Wolkat worden op dit moment gebruikt in verschillende producten zoals tassen, laptophoezen, maar ook interieurstoffen.
Vanwege de relevantie van het onderwerp is het project niet alleen noodzakelijk voor de mode en kledingindustrie maar ook voor onderwijs, waarbij het belangrijk is dat studenten in aanraking komen met dergelijke duurzaamheidsvraagstukken. Studenten van o.a. de Bacheloropleiding Fashion & Textile Technologies (F&TT) en de Masteropleiding Innovative Textile Development (ITD) kunnen binnen dit project een stage of afstudeeropdracht uitvoeren.
Studenten de kennis laten opdoen over duurzaamheid, garens en spinprocessen en de nodige onderzoek skills ontwikkelen om te kunnen afstuderen.
dr. Jens Oelerich
Laura Erkens
dr. Jan Mahy
Bezoekadres
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
Postadres
Postbus 70000
7500 KB Enschede