Rubberrecycling: toekomst voor afgedankte autobanden
De inzet is hoog bij het onderzoek rubberrecycling: maximaal hergebruik van rubber in nieuwe autobanden. Jaarlijks worden er 800 miljoen autobanden afgedankt. Bestemmingen voor het versleten bandenrubber zijn er volop, maar ‘echte’ rubberrecycling moet leiden tot hoogwaardiger toepassingen. Het doel is om het materiaal bij hergebruik te gebruiken als onderdeel van de nieuwe samenstelling voor een rubbercompound. TechForFuture werkt samen met UT Twente aan het onderzoek naar optimaal hergebruik voor afgedankte autobanden.
Samenwerking met studenten
In een practicum dat Windesheim, TechForFuture en UT Twente verzorgen voor Windesheim-studenten in de minor polymeertechniek wordt de koppeling met de praktijk gemaakt. De studenten voeren in dit practicum delen van het onderzoek uit en raken intensief betrokken bij onderzoek. Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim wil op deze manier de kwaliteit van het onderwijs verhogen en tegelijk kennis op elastomeergebied uitbreiden.
Gewenste resultaten en doelen
Het resultaat van onderzoek Rubberrecycling zal op termijn af te meten zijn aan de mate van hergebruik. Als het resultaat op 5 à 6 procent gerecycled rubber in nieuwe autobanden blijven hangen, is het geen succes. Slaagt het wel, dan ligt een grote impact in het verschiet: een hoogwaardige bestemming voor miljoenen afgedankte autobanden. Experts schatten dat 50/50 gerecycled/nieuw rubber voor de samenstelling van nieuwe autobanden het hoogst haalbare is in rubberrecycling.
Looptijd
April 2016 - oktober 2016
Partners
- Universiteit Twente
- NWO
- Polymer Science Park
- Aliancys
- Schill & Seilacher “Struktol”
- RecyBEM
- Granuband
- Ruma