Diabetes, elke dag weer een fikse kluif
Mensen met diabetes moeten bij het bepalen van de hoeveelheid insuline die ze moeten spuiten niet alleen rekening houden met hun huidige bloedsuikerwaarde, wat ze van plan zijn om binnenkort te eten en welke activiteit ze binnenkort gaan uitvoeren, maar ook nog rekening houden met persoonlijke factoren die de insulinebehoefte bepalen, zoals de koolhydraatratio en insuline-gevoeligheid. Deze factoren zijn niet alleen persoonlijk, maar kunnen ook nog eens veranderen in de loop van de tijd: cyclisch gedurende de dag en trendmatig gedurende weken en maanden. Er zijn inmiddels eenvoudige ‘boluscalculators’ beschikbaar die rekening kunnen houden met bovengenoemde actuele waarden en persoonlijke factoren. Echter, deze persoonlijke factoren moeten regelmatig tijdens de driemaandelijkse consulten handmatig worden bijgesteld door de patiënt, samen met de diabetesverpleegkundige en/of specialist aan de hand van de ervaringen in de afgelopen periode(n).
Slimme, zelflerende boluscalculator
In dit project staat het automatisch leren van deze cruciale, persoonlijke, cyclische en trendmatig veranderlijke factoren centraal. Daartoe ontwerpt en evalueert het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim, samen met het Isala diabetescentrum, mHealth 24/7 en New Nexus Mobile een zelflerend boluscalulatorsysteem als toevoeging aan de Digitale DiabetesCoach app en het mHealth 24/7 platform. De evaluatie van het systeem vindt eerst plaats in het lab. Daarnaast verzamelen we ook data waarmee we het zelflerend algoritme kunnen evalueren en verbeteren, zodat we in een voorgenomen vervolgproject het gehele systeem klinisch kunnen evalueren.
Verwacht resultaat:
Een slimme, zelflerende variant van een boluscalculator voor jongeren met diabetes en inzicht hoe we daarmee de therapie voor jongeren met diabetes kunnen verbeteren.
Looptijd:
Mei 2017 – Maart 2018
Partners:
- Windesheim
- Isala diabetescentrum
- mHealth 24/7
- New Nexus Mobile