Het project richt zich op het ontwikkelen van een betaalbaar en slim sensorsysteem dat continu en gedetailleerd grondwaterstanden meet. De verzamelde data biedt perceeleigenaren, overheden en andere belanghebbenden inzichten op perceel- en systeemniveau en ondersteunt hen bij het nemen van effectieve maatregelen tegen droogte, wateroverlast en schade door bodemdaling.
Door klimaatverandering en bodemdaling neemt droogteschade in Nederland sterk toe. Schade aan funderingen, infrastructuur en landbouw loopt in de miljarden euro’s. Perceeleigenaren missen echter inzicht in grondwaterstanden en effectieve maatregelen, terwijl grondwaterbeheer versnipperd is. Nieuwe sensortechnologie kan dit probleem oplossen door continu, gebiedsdekkende informatie te leveren en samenwerking te faciliteren.
De lectoraten NanoBio en Bodem en Ondergrond van Saxion brengen uitgebreide expertise in op het gebied van sensortechnologie en bodembeheer. NanoBio richt zich specifiek op de ontwikkeling en toepassing van geavanceerde sensoren, waaronder micro- en nanotechnologie, en heeft ervaring met innovatieve meetmethoden. Dit sluit goed aan op de technische uitdagingen van het project, zoals het ontwerpen van low-cost sensoren die nauwkeurig grondwaterstanden kunnen meten.
Het lectoraat Bodem en Ondergrond heeft diepe kennis van bodemsystemen en hun reactie op klimaatverandering. Ze onderzoeken hoe technologie kan bijdragen aan effectiever beheer van bodem en grondwater, en welke impact nieuwe inzichten hebben op praktijksituaties, zoals bodemdaling en droogteschade.
Antea Group vult deze kennis aan met jarenlange praktijkervaring in bodem- en waterbeheer. Als ontwikkelaar en gebruiker van klimaatadaptatiesystemen heeft het bedrijf een sterke positie in het toepassen van theoretische kennis op schaalbare en bruikbare oplossingen.
Het project biedt daarnaast studenten praktijkervaring met innovatieve sensortechnologie en klimaatadaptatie via stages, afstudeeropdrachten en multidisciplinaire projecten. De opgedane kennis wordt geïntegreerd in lesmodules, waardoor opleidingen zoals Biologie, Chemie en Nanotechnologie beter aansluiten op actuele uitdagingen in bodem- en waterbeheer.
Het project levert een ‘low-cost’ smart sensor systeem op dat grondwaterstanden continu en gebiedsdekkend meet. De sensordata worden gekoppeld aan een softwareplatform dat zowel perceelsniveau als systeemniveau inzicht biedt. Dit systeem ondersteunt huiseigenaren, boeren, gemeenten en waterschappen bij het nemen van effectieve maatregelen tegen droogte, wateroverlast en bodemdaling.
Dit resultaat sluit direct aan bij de strategische visie van Saxion, waarin Living Technology en sleuteltechnologieën zoals nanotechnologie en digitale technologie centraal staan. Het project draagt bij aan Saxion’s speerpunten, zoals praktijkgericht onderzoek en valorisatie, en versterkt de focus op bodem en ondergrond als urgent maatschappelijk thema.
Voor Antea Group biedt het project innovatieve tools voor dataverzameling in de buitenruimte, wat hun adviezen nauwkeuriger en betrouwbaarder maakt. Het sluit aan bij hun digitale transformatie en ambitie om met behulp van sensortechnologie maatschappelijke problemen in Oost-Nederland aan te pakken.
Het project bestaat uit drie hoofdonderdelen, waarin slimme technologie wordt ontwikkeld en getest om grondwater beter te meten en te beheren.
1. Ontwikkeling van een grondwatersensor
We beginnen met het ontwerpen van een sensor die grondwaterstanden kan meten. Eerst onderzoeken we welke technologieën en methodes hiervoor geschikt zijn, op basis van bestaande literatuur en marktanalyse. Vervolgens bouwen en testen we een prototype in het laboratorium. Studenten helpen mee met het opstellen van eisen, uitvoeren van onderzoek en testen.
2. Ontwikkeling van software
We maken een softwaresysteem dat meetdata verzamelt, weergeeft en analyseert. Dit systeem koppelt de sensoren en biedt inzichten aan gebruikers. Waar mogelijk bouwen we verder op bestaande systemen. Ook hier wordt software ontworpen, getest en verbeterd, in nauwe samenwerking met studenten.
3. Testen in de praktijk
Tot slot worden de sensoren en software in het veld geplaatst. In meerdere Twentse gemeenten testen we het systeem langdurig. Dit geeft inzicht in nauwkeurigheid, bruikbaarheid en mogelijke verbeteringen.
Martin Bennink
Geert Roovers
Roeland Emaus
Bezoekadres
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
Postadres
Postbus 70000
7500 KB Enschede