Hout is een belangrijk en veelgebruikt materiaal in buitentoepassingen en wordt duurzaam als het gebruik in de toepassing langer duurt dan de groei ervan. Verf, beits en impregneermiddelen zijn de meest gangbare producten voor het onderhouden van hout om veroudering en rotting door klimatologische invloeden te voorkomen. Het nadeel is dat deze producten deels uit milieubelastende stoffen bestaan en regelmatig opnieuw moeten worden aangebracht op het hout.
Dat dit periodiek onderhoud ook achterwege kan worden gelaten en volledig biologisch kan, heeft het eerdere TechForFuture-onderzoek Smart Responsive Microbial Coating (SRMC) uitgewezen. Door het behandelen van het hout met een natuurlijke olie en een biologische coating op basis van onschadelijke schimmels, kan een biologische bescherming gecreëerd worden die het hout langdurig beschermt. Onderhoud is nauwelijks nodig doordat de natuurlijke schimmels in de coating zelfvoorzienend zijn.
Het eerste onderzoek heeft zich gericht op de duurzaamheid en levensduurvoorspelling, oppervlaktestabiliteit, brandveiligheid en procesoptimalisatie van het aanbrengen van de coating op verschillende houtsoorten. De eerste projecten uitgevoerd in hout behandeld met SRMC zijn inmiddels opgeleverd, maar de levertijd is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur en de blootstelling aan UV-straling waarin de coating kan hechten en uitharden. Het is nog onbekend wat de rol van onder andere UV en fijnstof is of het hechtingsproces of hoe het hout reageert op langdurige bloostelling hieraan.
In dit vervolgproject onderzoeken docent-onderzoekers en studenten van lectoraat Nano-Bio van hogeschool Saxion hoe de coating versneld en gecontroleerd uitgehard kan worden om een zekere levensduur van het microbial gecoat hout te kunnen garanderen. Daarnaast worden de effecten van fijnstof op de coating onderzocht om de kwaliteit en levensduur van het bewerkte hout beter te voorspellen en te verlengen.
Doelstelling
Het doel van het project is het onderzoeken van het mechanisme van hechting en uitharding van de microbiële coating op behandeld hout en de factoren die hierop van invloed zijn, door een methode te ontwikkelen die deze hechting sneller en controleerbaarder maakt. Het projectresultaat zal een demonstrator zijn die in samenwerking met Xylotrade wordt gebouwd en gebruikt kan worden om het hout op een snelle en reproduceerbare manier te drogen zodat de houtbescherming voor een zekere tijd gegarandeerd kan worden.
De looptijd van het project is twee jaar van maart 2019 tot en met februari 2021.