Onderzoekers van Saxion zijn erin geslaagd een garen te ontwikkelen dat voor 100% is gewonnen uit katoenafval. De vinding, SaXcell genaamd, kan het antwoord zijn op een gigantisch probleem: de jaarlijkse afvalberg van 25 miljoen ton katoenen kleding. Bovendien is er door de recycling minder gif, water en kunstmest nodig voor de katoenteelt.
SaxCell is een uitvinding van Gerrit Bouwhuis en Ger Brinks, verbonden aan het lectoraat Smart Functional Materials van Saxion in Enschede. Zij kregen in 2011 het idee om cellulose te onttrekken aan afvalkatoen en daarvan een vezel te maken. In 2012 produceerden ze een kleine hoeveelheid SaXcell en in 2014 zelfs 55 kilo, waarbij meer dan 98% van het afvalkatoen daadwerkelijk gebruikt is. Nu is het voor het eerst gelukt een doek te weven van SaXcell.
Eerste kledingstuk van SaXcell
Het Arnhemse modemerk Humanoid verwerkte het eerste doek gemaakt SaXcell tot een jurk. Deze werd tijdens het congres ‘Groen is de rode Draad’ gedragen door Jolande Sap. Zij werkt namens MVO Nederland als programmamanager voor het ‘Plan van Aanpak’. Dit is een initiatief van de drie brancheverenigingen in de mode (Modint, INRetail en VGT) om maatschappelijk verantwoord ondernemen in de sector te bevorderen.
SaXcell commercieel interessant
SaXcell kan een wereldwijde doorbraak betekenen voor het recyclen van kleding. Tot nu toe was geen goedwerkende techniek beschikbaar om oude kleding te recyclen tot een hoogwaardige grondstof. Uit onderzoek van EY blijkt dat het winnen en het gebruik van SaXcell voor vrijwel alle modemerken en –retailers commercieel interessant kan zijn.
Presentatie aan grootste modemerken
Een doek gemaakt van SaXcell is vorige week door MVO Nederland tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven. Op 12 november onthult Saxion het doek in New York, tijdens een vergadering van de Sustainable Apparel Coalition: een bijeenkomst waar de grootste modemerken in de wereld aanwezig zijn.
De volgende bedrijven hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de kledingstukken van SaXcell: Spinnerij Artofil uit Deurne, weverij Johan van den Acker uit Gemert, finishingbedrijf JB Textiles uit Enschede en Humanoid uit Arnhem, die de kledingstukken heeft ontworpen en geproduceerd. De onderzoeksgroep, onder leiding van Gerrit Bouwhuis, maakt onderdeel uit van het lectoraat Smart Functional Materials dat wordt geleid door Ir. Ger Brinks, lector. Het lectoraat is onderdeel van de Saxion Academie Creatieve Technologie, waartoe ook de opleiding Fashion and Textile Technology behoort. De ontwikkeling van SaXcell is financieel mede mogelijk gemaakt door TechforFuture.