Sneller vermarkten van technologische ontwikkelingen

Hoe zet je innovatieve technologische ontwikkelingen sneller in de markt? Op die vraag zoekt het lectoraat NanoBioInterface een antwoord, naar aanleiding van gesprekken met het regionale MKB. Nederland, in het bijzonder de regio Oost-Nederland, heeft zich de afgelopen 20 jaar sterk gespecialiseerd in de ontwikkeling van nanotechnologie. Veel van deze technologie is echter blijven hangen in de onderzoeksfase.

Kaders van het onderzoek

In dit onderzoek willen we ontwikkelstappen maken voor het bedrijfsleven. Samen met het MKB zijn speerpunten gedefinieerd om het wetenschappelijke onderzoek toe te passen in producten voor gebruik in het dagelijks leven. Voor deze speerpunten is in marktstudies aangetoond dat het proces van idee naar product (time-to-market) aanzienlijk korter kan worden door middel van het in dit project gecreëerde netwerk.

Vier projecten

Het project richt zich op het verkorten van de time-to-market van:
1. NanoMedicine: toepassen van een nieuw platform voor gecontroleerde medicijnafgifte (lokale kankerbestrijding)
2. NanoBuilding & Healthy Living: toepassen van duurzame, lichtgewicht materialen voor de bouw, zonder schadelijke dampen van constructiematerialen
3. NanoFuturePipes: toepassen van een goedkopere technologie voor pijpleidingen (water en olie)
4. Oprichten van ondernemingen en start-up ondersteuning

SaxTWIKE: elektrisch human-hybrid voertuig

De projectvoortgang is terug te zien in de ‘SaxTWIKE’, een elektrisch human-hybrid voertuig dat al erg energie-efficiënt en milieubewust is. Dit voertuig wordt voorzien van de nieuwste snufjes die binnen dit project ontwikkeld worden. Denk aan lichtgewicht en aerodynamische shark-skin carrosserie, water- en vuilafstotende lak, vernieuwend energiemanagement, handige instap voor gehandicapten en ouderen, enzovoort. Hiermee slaan we een brug tussen een groot aantal disciplines binnen Saxion voor zowel het onderwijs als onderzoek (nanotechnologie, design, productontwikkeling, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, nieuwe lectoraat Lichtgewicht construeren). Studenten van Saxion krijgen zo niet alleen een kijkje in de keuken van de toekomst van morgen, maar kunnen bovendien zelf meewerken aan de realisatie daarvan.

Gewenst eindresultaat: meer kennis en een meer bedrijfsmatige aanpak

Dit project levert kennis op over patent- en IP-beleid binnen Saxion en TechForFuture, bij gemeenschappelijke projecten van studenten, onderzoekers, bedrijven en eindgebruikers. De kennis zetten we in voor onderzoek en onderwijs. Bovendien kunnen we met deze kennis in de toekomst grootschalige projecten met MKB en bedrijfsleven (zoals Horizon 2020) veiligstellen. Studenten zijn direct betrokken bij de nieuwste hightech ontwikkelingen en doen ervaring op met een bedrijfsmatige aanpak door stages. Andere winstpunten liggen in PR en bedrijvigheid binnen de (EU)regio.

Looptijd:

Juni 2013 – juni 2015

Partners

  • Saxion, lectoraat Nanotechnologie
  • Fine Mobil GmbH/TWIKE , Future Pipe Industries, Indes Design & Engineering, LightMotif BV, Nanomi BV en Stahl Bauunternehmen GmbH

Bekijk de Prezi over het project.

https://prezi.com/3bpqxbx0znua/presentatie-tff-publiek/

 

Betrokken onderzoekers
dr. ir. C. (Cas) Damen
Lector
Bekijk profiel
dr. ir. M.L. (Martin) Bennink
Lector
Bekijk profiel
dr. P. (Peter) Schön
Onderzoeker
Bekijk profiel