Jaarlijks komen er zo’n 40.000 bezoekers af op de cross-country van Boekelo, onderdeel van het grootste paardensportevent van Nederland. Langs dit zes kilometer lange parcours staan ongeveer 25 hindernissen opgesteld die door zo’n honderd deelnemers worden gereden. Elke bezoeker van de wedstrijd heeft zijn of haar eigen voorkeuren; een favoriete hindernis, een favoriete deelnemer of het volledige parcours. Hoe kan een bezoeker meer betrokken worden bij een evenement als de Military Boekelo op basis van eigen persoonlijke interesses?

Op dit moment vindt de centrale informatievoorziening over de wedstrijd plaats met behulp van luidsprekers langs het parcours. Daarnaast staan camera’s geplaatst bij de meest interessante hindernissen. Deze beelden worden tevens op enkele schermen langs het parcours en bij horecapunten getoond op grote schermen en worden live uitgezonden in een TV-uitzending van de regionale omroep. Om meer aan te sluiten bij de huidige behoefte van het publiek aan grote evenementen als de Military Boekelo door real-time, gepersonaliseerde beelden en informatie te verschaffen over de cross-country, is het Saxion lectoraat Ambient Intelligence gevraagd de technische mogelijkheden van een Event Information System (EIS) te onderzoeken.

Parcours Military Boekelo

Het EIS is een netwerk van camera’s langs het parcours die bij de hindernissen staan opgesteld. Met behulp van kunstmatige intelligentie technologie worden paarden automatisch gedetecteerd en worden na detectie opnames gestart en live gedistribueerd via een draadloos netwerk. Op basis van persoonlijke keuzes kunnen bezoekers kiezen voor het volgen van een favoriet paard of favoriete hindernis zonder daarbij ter plekke te zijn via hun eigen smartphone. Daarnaast maakt het systeem jurering van de cross-country eenvoudiger. Beelden worden opgeslagen en kunnen indien nodig vertraagd/versneld of vooruit/achteruit afgespeeld worden. Met behulp van het EIS kan de doellijn-technologie ook in de paardensport ge├»ntroduceerd worden.

Het doel van het onderzoek is het ontwerpen en ontwikkelen van een EIS dat wordt ge├»mplementeerd en gevalideerd tijdens de Military Boekelo. Aspecten uit de technologie ontwikkeld in eerder TFF-onderzoek MoSes worden gebruikt en omgevormd om deze nieuwe toepassing te kunnen realiseren. De uitdagingen en onderzoeksthema’s zullen zich met name richten op het benodigde draadloos netwerk, het automatisch maken en distribueren van opnamen op basis van automatische detectie en de monitoring van realtime positie en fysiologische aspecten van de deelnemers in het parcours.

De looptijd van het project is 26 maanden (oktober 2018 tot en met november 2020), waardoor het EIS tijdens drie edities van Military Boekelo getest en doorontwikkeld kan worden.

Partners

Betrokken onderzoekers
dr. ir. W.B. (Wouter) Teeuw
Lector
Bekijk profiel
dr. ir. J.H. (Jan) Laarhuis
Bedrijfslector
Bekijk profiel