Een huis verwarmen door water te laten bevriezen?! Dat lijkt een bijzondere gedachte, tenzij je je realiseert dat de hoeveelheid warmte die vrij komt bij het bevriezen van water gelijk is aan de energie die het kost om water te verwarmen van 0 tot 80 °C. Dit concept heeft SolarFreezer BV toegepast om zo het gebruik van zonne-energie efficiënt te gebruiken over het hele jaar. Kort en simpel uitgelegd: Bij overtollige warmte (aanbod hoog, vraag laag) wordt dit richting een grote waterbuffer geleid. Bij warmte tekort, wanneer het aanbod laag is en de vraag hoog, wordt deze warmte plus de stollingswarmte van water gebruikt door de warmtepomp om aan de energievoorziening te voldoen.
De SolarFreezer is een mooi voorbeeld voor het terugdringen van het aardgasverbruik voor het verwarmen van huizen. Deze bewezen techniek kan worden toegepast om de fluctuerende vraag en aanbod van zonne-energie efficiënt over het jaar op te vangen. Samen met SolarFreezer BV voeren we onderzoek uit om de efficiëntie van de bufferzak te verbeteren.
Het concept is inmiddels al toegepast in meer dan honderd verscheidene bouwprojecten in Nederland. Een aantal ideeën en inzichten zijn opgedaan om de prestatie van de warmtepomp te verbeteren en uiteindelijk de systeemefficiency te verhogen. Tijdens de bevriezing van water vormt het ijs zich direct om de lamellen van de warmtewisselaar. Door de isolerende werking van ijs vermindert de warmteoverdracht en daarmee direct de efficiëntie van het systeem. Binnen dit project onderzoeken we verschillende onderzoeksrichtingen om de ijsvorming op de lamellen tegen te gaan en zo de efficiëntie verder te verhogen. De eerste testopstellingen zijn inmiddels gemaakt.
Testopstelling EnOpWa
Partners