Hightech bedrijven in Oost-Nederland hebben een grote behoefte aan bèta-technisch opgeleide hbo’ers. TechForFuture brengt de expertise van de hogescholen Saxion en Windesheim samen op het gebied van High Tech Systems & Materials (HTSM) en sleuteltechnologieën. Op basis van vraaggerichte problemen uit het bedrijfsleven zetten ervaren inhoudsdeskundigen uit diverse onderzoeksgroepen een project op waarin een publiek-private samenwerking een nieuwe oplossing wordt gezocht voor het onderliggende probleem.
In co-makership en door gezamenlijke kennisontwikkeling in praktijkgericht onderzoek vergroten we het innovatievermogen van de betrokken bedrijven en vernieuwen we tegelijkertijd het curriculum van de technische opleidingen van Saxion en Windesheim. Docent-onderzoekers en studenten komen op deze manier in aanraking met de meest recente technologische ontwikkelingen.
In onderstaande video leggen wij uit hoe wij hierbij te werk gaan:
Meer dan 250 bedrijven, tientallen onderzoekers en honderden techniekstudenten zijn sinds 2013 betrokken bij het praktijkgericht onderzoek van TechForFuture. Het Centre of Expertise is een samenwerking tussen de hogescholen Saxion en Windesheim. Op dit moment zijn zo’n 14 onderzoeksgroepen verbonden aan TechForFuture met allemaal hun eigen specialisme op uiteenlopende sleuteltechnologieën.
TechForFuture springt in op technische vragen uit het bedrijfsleven. Elk praktijkgericht onderzoek dat wordt uitgevoerd onder de vlag van TechForFuture is vraaggestuurd en kom voort uit een technisch bedrijfsvraagstuk of maatschappelijk probleem. Co-makership en commitment vanuit het bedrijfsleven is hierbij een belangrijk vertrekpunt. Projecten worden uitgevoerd in publiek-private samenwerking (co-makership), waarbij de betrokken partijen verhoogd commitment tonen door middel van co-financiering.
Lectoren en onderzoekers formuleren samen met de bedrijven de onderzoeksvraag en vormen een consortium waarin lectoren, docent-onderzoekers en studenten het project in uitvoering gaan brengen, samen met en waar mogelijk binnen de bedrijven. Afspraken over de samenwerking worden vastgelegd in een projectplan en samenwerkings-overeenkomst. De kennis die wordt opgebouwd met TechForFuture-onderzoek valt binnen het domein HighTech Systems & Materials (HTSM) en sleuteltechnologieën.
TechForFuture sluit voor de definitie van sleuteltechnologieën aan bij de Kennis- en Innovatieagenda Sleuteltechnologieën, waaronder zowel de Key Enabling Technologies (KET’s) als een deel van de Future and Emerging Technologies vallen die gehanteerd worden in onderzoeksprogramma’s van de Europese Commissie.
Bezoekadres
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
Postadres
Postbus 70000
7500 KB Enschede